Soya – hvem er det egentlig?

Her i foråret, til Amatørteatret Stavtrupscenens 25 års jubilæum, spiller vi som bekendt Soyas “Parasitterne”. Et klassisk stykke der er blevet spillet mange gange og i mange forskellige versioner – mest kendt er nok TV-teatret fra 1958 (som kan findes her: http://www.dr.dk/Bonanza/serie/Drama/Parasitterne.htm).

Det er siden det blev skrevet i 1929 blevet en klassiker i den danske teater- og litteraturverden. Skildringen af småborgerlighed og misundelse er eviggyldig – selv i 2017. Derfor har vi valgt at sætte stykket op på teatret her i foråret. Forfatteren bag stykket er som bekendt Soya, men hvem er ham der Soya egentlig?

 

Carl Erik Soya

Soya, eller rettere Carl Erik Soya, blev født i 1896 og var utrolig produktiv frem til sin død i 1983. “Parasitterne” er et blandt mange kendte stykker – herudover kan nævnes “Umbabumba” fra 1935, der parodierer nazismen, og “En Gæst” fra 1941, der førte til Soyas internering af den nazistiske besættelsesmagt. 

Men Soya var mere end politisk satire. Hans forfatterskab falder ind i den modernistiske teatertradition sammen med de samtidige Kaj Munk og Kjeld Abell. Flere mener dog at Soyas replikker fremstår mere moderne end hos Munk og Abell, hvilket nok er en af grundene til at Soyas værker stadig bliver spillet både på de større og mindre scener.

En anden grund er Soyas moralisme. Selv om stykkerne på overfladen udleverer menneskets egoisme, så ligger der under overfladen en drøm om det etiske, ligefremme menneske. En drøm som mange kan forholde sig til, hvilket gør Soyas stykker evigt gyldige.

 

Forestillinger

Vi har tidligere spillet Soya på teatret, senest enakteren “Mange Smaa Fejl” i 2013, og “Rødt i Gråt” i 2005, så vi har en del erfaring med Soyas værker. I år er det også 30 år siden vi sidst spillede “Parasitterne” på teatret. Der er endda gengangere på scenen – mere om det senere.

I år vil vi så gerne spille det for jer igen – og I kan tro vi glæder os til at vise jer vores udgave af det klassiske stykke, “Parasitterne”, i marts og april.

 

Comments are closed.