Den sociale rangstige

I dag taler vi med skuespillerne Søren Andersen og Louise Thyrring.
De medvirker i forestillingen ”Røg i Køkkenet”, som dette forår vises på Stavtrupscenen.
Søren spiller rollen som Sidney Hopcroft, der er en håndværker med drømme om at kravle op ad den sociale rangstige. Louise spiller hans rengøringsglade kone Jane.

 

”I starten af forestillingen vil Sidney gerne låne nogle penge, fordi han vil udvide et projekt. Man kommer ikke helt frem til, hvad han egentlig kan. Men han viser sig at lykkes med at lave penge – uden nødvendigvis at gøre det særlig godt, ” fortæller Søren.

”Jane er udmærket klar over, at det er vigtigt for hendes mand at gøre forretninger med de her lidt større folk, så hun støtter ham.” Fortæller Louise.

”Men hun har også rengøringsvanvid. Så hun kan måske godt gøre tingene lige lidt for godt,” griner Louise. ”Hun har lidt for mange bolde i luften og glemmer ting. Så kan hun godt få lidt skældud – og så bliver hun lidt ked af det.”

 

Den sociale rangstige
” Sidney har altid været fascineret af det mere velstillede borgerskab og han vil gerne drikke drinks med de store drenge,” fortæller Søren. ”Men han er mere plattenslager-typen og tilhører den laveste klasse, så det er ikke så nemt.”

”Jane er derimod ikke specielt socialt anlagt,” fortæller Louise. ”Jeg tror egentlig, at hun ville have det fint, hvis de bare var hende og Sidney. Det der med mange mennesker og det-bedre-borgerskab, det er ikke hende. Hun vil egentlig helst bare være i sit køkken og gå og nusse med ting derude – og gøre rent.”

 

Udfordringer ved rollen
” Sidney laver sådan nogle rigtig dårlige jokes, som han selv synes er sjove – men som bare overhovedet ikke er sjove,” griner Søren. ”Så dem skal jeg lige arbejde lidt med.”

”Det mest udfordrende i rollen som Jane er, at hun i 3. akt kommer ind og er lidt halv-snalret. Der skal jeg lige finde ud af, hvornår grænsen er for, at det er for meget, ” siger Louise. Hun tilføjer: ”Man skal også lige finde ud af hvad man gør, sådan rent sprogligt, når stykket foregår i 60erne.”

”Ja. Sidney har for eksempel et yndlingsudtryk: ’Milde Moses’ – og det siger han hele tiden,” supplerer Søren. ”Hver eneste gang han kunne sige ’Gud’ eller ’Wow’, så siger han ’Milde Moses’. Det er sådan et udtryk, som bare ligger så fjernt fra noget man siger i dag.”

 

Beskriv ”Røg i køkkenet” med 3 ord
Søren siger: ” Klasseforskel, selvcentrerethed, køkkener”
Louise siger: ” Morbidt, kaotisk og tragikomisk”

 

Hvorfor være skuespiller på Stavtrupscenen
” Jeg spillede en del år i alle mulige små grupperinger, her i Aarhus, hvor man rykker fra forestilling til forestilling. Nærmest sådan freelance, på amatørniveau. Men så opdagede jeg Stavtrupscenen, da jeg mødte Henning Lindberg i Den Gamle By,” fortæller Søren.

”Jeg kunne læse mig frem til, at Stavtrupscenen faktisk spiller nogle ret seriøse forestillinger herude. Så jeg tog kontakt, fordi det er rart at have et fast sted, hvor man kan være med engang imellem,” fortsætter han.

Louise har været med på Stavtrupscenen, siden hun var helt lille. ” Jeg er født ind i det, fordi mine forældre altid har været med. Så Stavtrupscenen har altid været en del af mig og så er sådan et frirum, hvor man kan være sig selv og komme lidt væk fra hverdagens trummerum.”

” Det er rart at være en del af en forening,” siger Søren.
”Det her med, at det er en forening, hvor alle hjælper alle. Alle er her med det samme formål: fordi de godt kan lide stedet og teater.”

Louise fortsætter: ” Vi er én stor familie herude og det synes jeg er fedt.”

Navn: Louise Thyrring
Alder: 32 år
Hvor mange års teatererfaring: ca. 15 års medlemskab
Yndlingsskuespiller: Tom Hanks
Yndlingsforestilling: Les Misérables
Navn: Søren Andersen
Alder: 28 år
Hvor mange års teatererfaring: ca. 16 år
Yndlingsskuespiller: Peter Plaugborg
Yndlingsforestilling: Drengene i Skyggen af Lars Norén

Du kan købe billetter til forestillingen her: RØG I KØKKENET

Comments are closed.