Bankdirektør og frue

I dag taler vi med Birthe og Jacob Rung Andersen, som begge medvirker i forestillingen ”Røg i Køkkenet” på Stavtrupscenen dette forår. Jacob spiller den kedelige bankdirektør Ronald Brewster-Wright og Birthe spiller hans fordrukne kone Marion.

”I begyndelsen af stykket er Ronnie økonomisk ovenpå. Det er ham som er oppe i den høje ende af hierarkiet og det er ham der kan skabe forbindelserne til forretningslivet.” fortæller Jacob

“Men efterhånden som stykket skrider frem, så kommer han på en deroute af en eller anden art. Man fornemmer, at ægteskabet med hans kone Marion går mere og mere i opløsning,” fortsætter Jacob om Ronnies udvikling i stykket.

”Marion er sådan en rigtig engelsk upper-class frue, som har levet det her cocktail party liv hele sit liv. I bund og grund tænker jeg at hun er en person som keder sig helt vildt. Hun er også en excentriker.  Hun er overdrevet på mange måder, men hun er også, i bund og grund, meget ulykkelig inderst inde – fordi der er ingen tvivl om, at hendes alkoholmisbrug bliver mere og mere massivt i løbet af stykket,” fortæller Birthe.

Karakterer med problemer
”Ronnie er den lidt klassiske aristokratiske, konservative type. Måske, i bund og grund, lidt kedelig. Han har det ikke nemt med følelseslivet – han er lidt afstumpet i forhold til at kunne connecte til kvinder,” fortæller Jacob.

Birthe fortæller, at Marion har været en person som har gået til mange cocktail parties, hvor der har været meget alkohol.
”Det gør ligesom også, at hun ikke har det der filter. Hendes empatiske sans er nærmest ikke til stede. Hun tillader sig alt – og det er helt tydeligt, at alt omkring hende er dæmpet pga. alkoholen.  Hendes baggrund i overklassen bliver udvisket af alkoholen, så hun ikke opfører sig som man egentlig skal i de finere lag.”

Udfordringer ved rollen
Jacob fortæller: ”Udfordringen er, at kunne gøre rollen ægte og vedkommende, så den ikke bliver alt for overfladisk – give den noget dybde. Ronald er en lidt stiv type.”
Jacob tænker lidt og fortsætter; “Men der er et eller andet inde i ham. Noget, der er gået galt for ham tidligere i livet. Han har ikke rigtig kunnet få sammenspillet med især kvinder til at fungere – og han forstår ikke rigtig hvordan man bliver den der levemand. Jeg tror det bliver svært at få den smerte frem,” fortæller Jacob.

Birte fortæller: ”Det er en udfordring, at hun er beruset hele vejen igennem. Udfordringen er at finde balancen. Hvor fuld er man, når man bare er lidt beruset – og hvor fuld er man, når man faktisk er dybt alkoholiseret. Fordi hvis man er dybt alkoholiseret, kan man måske godt skjule at man er beruset – men det skal jo stadig være tydeligt, at hun er fuld. Derudover er det en udfordring at spille fuld på en komisk måde, som ikke bliver tosset,” fortæller Birthe.

Beskriv ”Røg i Køkkenet” med 3 ord
Jacob siger: ”Vanvittigt, morsomt og tragikomisk.”
Birthe siger: ” Absurd, komisk og refleksion.”

Hvorfor være skuespiller på Stavtrupscenen
”Det sammenhold der er på tværs af aldre, generationer, personligheder og baggrunde er det bedste. Vi kommer vidt forskellige steder fra, men vi har det skide hyggeligt sammen når vi er herude,” fortæller Jacob.
“Og så synes jeg, rent teatermæssigt, at vi spiller mange varierede stykker. Altså alt fra komedier til de store klassikere og selvskrevne stykker – en bred vifte af forskellige typer forestillinger sætter vi op herude,” fortsætter Jacob.

Birthe er er enig og supplerer ydermere: ”Teater samler mange forskellige typer mennesker – og det er som regel ikke mennesker, som man ville møde i det man ellers søger. Det synes jeg skaber en god dynamik. Men det er jo ikke det hele; der er jo også alt muligt andet der skal gøres, for at det her teater fungerer og det kan jeg også godt lide at deltage i.”

 ”Nu er jeg jo også så heldig, at det er her jeg har mødt min mand”, smiler Birte. Jacob og Birte er nemlig ikke kun gift på scenen – de er også gift i virkeligheden. Faktisk mødte de hinanden på teatret, da de begge var med i deres første stykke på Stavtrupscenen i 1989. “Så det er jo et fællesskab vi har som par,” siger Birte.

Navn: Jacob 
Alder: 48 år
Hvor mange års teatererfaring: ca. 30 år
Yndlingsskuespiller: Jesper Christensen
Yndlingsforestilling: En Sælgers Død og Gengangere
Navn: Birte
Alder: 44 år
Hvor mange års teatererfaring: 30 år
Yndlingsskuespiller: Nicolas Bro
Yndlingsforestilling: Stykker af Soya

Du kan købe billetter her: RØG I KØKKENET

Comments are closed.