En af personerne i årets juleforestilling ”I denne søde juletid” er Madam Nielsen, som efter mandens død driver byens bageri. Hun er særdeles dygtig til at bage kager.
Det er lykkedes Stavtrupscenen at lokke en række kageopskrifter ud af madammen. Dem bringer vi her. Da madammens opskrifter er fra 1864 er det gamle mål – Efter opskrifterne kan man se hvad de historiske mål kan omregnes til.
God bagelyst!
JULEKAGE 1
3 pund fint mel
1 pot sød mælk
2 spsk. God gær
2 spsk. Sukker
Finthakket skal af citron
Et par stykker stødt kanel
Fremgangsmåde:
Dette æltes sammen og sættes på et lunt sted for at hæve. Herpå æltes ½ pund usaltet smør deri, tillige med 1 pund gode pillede rosiner, som skal have fået et lidet opkog og derefter tørres i et klæde.
Dejen dækkes atter til, for at den kan hæve sig på ny. Når det er sket, bages den i to flade kager af vel en tommes tykkelse. De stryges med æg og bages ved rask ovnvarme i 1 time. (1859)
JULEKAGE 2
4 pund flormel
8 lod søde mandler
3 lod bitre mandler
8 lod småtskåret sukat
Lidt stødt kardemomme
½ pund smør
¾ pund hvidt sukker
8 kvint gær
8 æg
1 pot sødmælk
Fremgangsmåde:
Man kommer mel, sukker, mandler og krydderier i en krukke, hæld lidt af mælken, som må lunes, derpå, og rører det om, så kommer de slagne æg og dernæst smørret, så resten af mælken og til sidst gæren deri.
Den røres eller æltes godt, sættes hen for at hæve sig og bages derpå i ovnen. Man kan også komme rosiner i kagen i stedet for sukat. (1864)
JØDEKAGER
1 ¼ pund mel
3/4 pund smør
½ pund Sukker
2 æg
2 små tsk. hjortetaksalt
Fremgangsmåde:
Melet lægges i en bunke på bordet. I melet gøres en fordybning, i denne lægges sukkeret, smørret, de to æg og endelig hjortetaksaltet, opløst i lidt vand. Når dette er æltet godt, udrulles det og afstikkes med et glas eller en større kop.
Kagerne bestryges med sammenpisket æg og bestrøges med groft stødt sukker, skårne mandler og sukat. Bages i ovnen til kagerne er lysebrune. (1864)
KLEJNER
2 pund mel
1 pund hvidt sukker
½ pund smør
Et par skefulde fløde
8 æg
Et par dråber citronolie
Fremgangsmåde:
Æltes sammen i et fad, indtil det er samlet, derefter på bordet, hvor det æltes igennem og derpå udrulles meget tyndt. Der skæres i langagtige stykker med kagesporen. I midten af hvert stykke skæres et snit, hvorigennem den ene ende trækkes, at det kan ligne en slyngning.
De koges i fedt, og der må ikke kommes for mange i ad gangen, og de må være ganske lyse. (1864)
KRUMKAGER
3 håndfulde mel
1 håndfuld sukker
3 hele æg
Lidt citronskal
Lidt smeltet smør
Fremgangsmåde:
Mel, sukker, æg og citronskal blandes i en potte og røres sammen som til en pandekagedej. Bages på panden ved middelmådig ild, og krummer dem over et rundt stykke træ. Når de skal anrettes, kan man efter behag fulde dem med flødeskum med vanille. (1831)
MÅL & VÆGT
1 pund = 100 kvint = 500 gr.
½ pund = 50 kvint = 250 gr.
½ fjerdingpund = cirka 60 gr.
1 lod = 3 kvint = 15 gr.
1 kvint = 10 Ort = 5 gr.
1 Ort = ½ gr.
1 kande = 2 potter = knap 2 lt.
1 pot = 4 pæle = knap 1 Lt.
1 pæl = knap ¼ lt.
1 ol = 80 stk.
1 snese = 20 stk.
1 dusin = 12 stk.
1 otting, ølmål = 16,4 lt.
1 otting, smørmål = 14 kg.
1 Otting, mål for tørre varer = ca. 2 lt.
OVNTEMPERATURMÅLING
Middelmådig ild ca. 175 grader
Jævn varme ca. 200 grader
Rask varme ca. 220 grader