Scenografi – illusionens ramme

Når tæppet trækkes og du mødes af scenens magi, ser du mange timers arbejde. Du trækkes ind i et univers, der danner ramme om historien og den illusion, som du skal til at dykke ned i.

Scenografi er et af de rigtig mange værktøjer, som teatret bruger i processen for at skabe en god oplevelse.

På Stavtrupscenen har vi vores helt egen scenograf. Hun hedder Jonna og blev headhuntet til opgaven allerede tilbage i 1993.

Dengang havde Jonna en udstilling af små rum (Kigkasser) på Aarhus teater. Det fangede vores daværende formands interesse og han skyndte sig at ringe til hende. Argumentet fra hans side var klar: ”Når du kan lave dem i små – så kan du også lave dem på scenen.” 

Det viste sig at være rigtig godt set.

I dag hænger Jonnas miniaturekasser på teatret og hun har lavet rigtig meget scenografi siden 1993.

Jonna har altid interesseret sig for historie. Hendes naturlige viden om perioder og trends, bruger hun til at skabe de helt rigtige tidslommer på scenen. 

”At lave scenografi, er lidt ligesom at være på skattejagt”, siger Jonna. Hun finder ting på loppemarkeder, på teatrets loft og nogle gange også hos familie eller venner. “Det er noget helt specielt, at skulle sætte sig ind i en bestemt tidsperiode. Det kan give nogle udfordringer i forhold til at finde den helt rigtige telefon eller det rigtige stel.

Jonna finder dog altid det, der skal bruges og hun bruger rigtig meget af sin tid på det.

At lave scenografi kræver et stort forarbejde

Først sætter scenograf og instruktør sig sammen for at finde ind til kernen i stykkets periode og historie. “Farver har en rigtig stor betydning,” fortæller Jonna. “Er det et sørgeligt stykke, kan farveholdningen for eksempel være blå eller er personerne af den mere onde slags, så kan scenen bygges op i gule farver.”

Derudover skal der findes frem til, hvilke historiske rekvisitter der skal bruges og hvilke møbler der er behov for. Scenegangen gennemgås også, så der kan komme de rigtige antal døre og udgange med i stykkets scenografi.

Efter mødet med instruktøren tegner Jonna scenen. Igen og igen og igen – indtil hun er tilfreds med udtrykket. Det kan sagtens komme op på 10-15 tegninger. 

Når instruktøren har godkendt tegningen, kan det praktiske arbejde gå i gang. Her arbejder Jonna sammen med vores dygtige teknikkere, der bygger scenen op. De mødes hver tirsdag og bygger, maler, finder ting og sørger for at skabe den helt rigtige stemning.

Scenografi – en hjælp og en oplevelse

“Det bedste er, at høre reaktionerne fra både skuespillere og publikum”, siger Jonna. Det betyder rigtig meget, at arbejdet med scenografi er en hjælp for skuespillerne og deres karakterers liv på scenen – og en oplevelse for publikum.

Når tæppet trækkes og du mødes af scenens magi, ser du mange timers arbejde. Vi glæder os til at vise dig det.

Comments are closed.